Witaj! Aktualnie jesteś niezalogowany, zaloguj się żeby przeglądać serwis.
RSS Oldtimers Club dodajdo.com
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Przeglądy rejestracyjne.
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przeglądy rejestracyjne.

Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #191

• Oldi
  • Expert Boarder
  • Oklaski: 0
Jak to jest z przeglądami? Stare auta nie spełniają dzisiejszych norm. Więc co się dzieje na przeglądzie ? Diagnosta ocenia je wg. przepisów sprzed lat ? Czy staruszki maja specjalne względy ? Oczywiście mam na myśli stare samochody rejestrowane na białych tablicach. Wiem, że na żółtych to odrębny temat...
[url:1echxn6c]www.fundacja.dandy-walker.org.pl[/url]

Re: Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #259

• baltazar
  • Senior Boarder
Samochód ma spełniać takie normy, jakie obowiązywały w chwili jego pierwszej rejestracji. Oznacza to, że jeśli w twoim "staruszku" nie montowano seryjnie na przykład pasów bezpieczeństwa, to nie masz obowiązku ich posiadać, a co za tym idzie nie masz obowiązku jeździć w pasach. Jest to dość logiczne, bo jeśli chcemy mieć samochód w 100% oryginalny to nikt nie może nas zmusić do odbiegania od oryginału.

Re: Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #277

• fish
  • Expert Boarder
Moim zdaniem (ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie, bez poparcia jakimikolwiek przepisami) stare samochody, które nie są zarejestrowane jako zabytki, nie mogą liczyć na specjalne względy. To tak, jakbyśmy teraz stwierdzili: emeryci mogą kupować produkty w sklepach za pół ceny. Od razu nasuwa się pytanie - a niby dlaczego oni mają mieć specjalne względy? I myślę, że to samo jest z autkami.

Re: Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #290

• baltazar
  • Senior Boarder
Idąc Twoim tokiem rozumowania, w momencie gdyby rząd wprowadził nagle jakąś normę, której Twoje autko nie spełnia to musiałabyś go zezłomować, bo nie każde auto da się przerobić tak aby spełniało dzisiejsze normy. Podoba Ci się taka opcja, że ktoś Cię zmusza do pozbycia się Twojego cacka?
Dlatego stara prawnicza zasada mówi "Lex retro non agit" czyli że "prawo nie działa wstecz".

Re: Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #520

• olicars
  • Senior Boarder
Odsyłam wszystkich do artykułu o przeglądach w najnowszym classic auto. Ustawa uległa aktualizacji i rozgranicza sprawę przeglądu wieczystego na dwie kategorie czy oldtimer jest wykorzystywany jako pojazd zarobkowy (np. śluby itp) czy też do użytku prywatnego. Jeśli zarobkowo to musi przechodzić przegląd corocznie, jeśli nie to przegląd jest ważny bezterminowo.
<a class="postlink" href="www.olicars.pl">http://www.olicars.pl

Re: Przeglądy rejestracyjne. 2 lata, 6 mies. temu #534

• baltazar
  • Senior Boarder
Nie słyszałem nigdy o bezterminowym przeglądzie, to chyba dobre dla ludzi, którzy jeżdżą samochodami raz do roku na jakieś zloty. Boję się tylko, że "polak potrafi" i ktoś może skorzystać z takiej furtki, a późnij jeździć np. bez hamulca, choć z drugiej strony oldtimer użytkowany przez pasjonata jest w lepszym stanie technicznym niż niejeden nowoczesny samochód.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.30 sekundy
Oldtimers Club Oldtimers Club Twitter Oldtimers Club Facebook