Witaj! Aktualnie jesteś niezalogowany, zaloguj się żeby przeglądać serwis.
RSS Oldtimers Club dodajdo.com
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Skoda Rapid - od czego zacząć?
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Skoda Rapid - od czego zacząć?

Skoda Rapid - od czego zacząć? 2 lata, 6 mies. temu #461

• biggay
  • Fresh Boarder
  • Oklaski: 0
U mojego dziadka od jakichś 15 lat stoi nieużywana Skoda Rapid. Ostatnio naszło mnie, żeby ją uruchomić, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia, od czego zacząć. Nie wiem nawet, czy silnik odpala, bo go nie ruszałem. Nie chciałbym go od razu na dzień dobry uszkodzić. Od czego mam zacząć? Mogę po prostu wsiąść i odpalić?

Re: Skoda Rapid - od czego zacząć? 2 lata, 6 mies. temu #471

• tarpan
  • Senior Boarder
Mam nadzieję, ze nie zrobisz z niej czegoś takiego jak w Twoim avatarze. To był maluch?
Wiesz coś więcej o tej skodzie, czy była przygotowana w jakikolwiek sposób do postoju, czy tylko ktoś zaparkował ją i tak już została?
Nie chciałbym Cię straszyć, ale odpaliłem kiedyś poloneza po 4 letnim postoju i w ciągu miesiąca wał korbowy pękła na pół.

Re: Skoda Rapid - od czego zacząć? 2 lata, 6 mies. temu #488

• biggay
  • Fresh Boarder
Nie wydaje mi się, żeby dziadek planował takie długie stanie tego samochodu, więc pewnie któregoś cudownego dnia go zaparkował w garażu i już. Wprawdzie on swego czasu dbał o tą Skodę, ale też nie do końca znał się na mechanice i dbał raczej o zewnętrzny wygląd niż o serce.
To mówisz, że może się już do niczego nie nadać? Kurde... szkoda by było.

Re: Skoda Rapid - od czego zacząć? 2 lata, 6 mies. temu #494

• tarpan
  • Senior Boarder
Myślę, że jeśli go tak od razu odpalisz to długo nie popracuje, najlepszym wyjściem byłoby rozebranie go na części pierwsze, zdjęcie głowicy, wymiana płynów itd. ale to wymaga czasu, pieniędzy i umiejętności.

Co do samego silnika, to wykręć świece, weź strzykawkę i wstrzyknij do każdego cylindra odrobinę oleju (tak pół niedużej strzykawki), zostaw to na kilka godzin i co jakiś czas zakręć silnikiem, ale nie poprzez rozrusznik, tylko ręcznie, niech to się tam wszystko troszkę rozrusza.

Na początek tyle, w razie pytań pisz.

Re: Skoda Rapid - od czego zacząć? 2 lata, 6 mies. temu #502

• baltazar
  • Senior Boarder
JA dodam, że osobiście bym wykręcił świece, sprawdził w jakim są stanie i wyczyścił delikatnie papierem ściernym (oczywiście trzeba je wymienić ale na pierwszy rozruch powinny wystarczyć), dalej trzeba przemyć benzynką ekstrakcyjną kable wysokiego napięcia, rozebrać, gaźnik, przedmuchać dysze, można go zalać świeżym paliwem.

O:Skoda Rapid - od czego zacząć? 1 rok, 4 mies. temu #820

• Ozi
  • Junior Boarder
przydało by się też wymienić olej w silniku który traci swoje właściwości smarne.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.30 sekundy
Oldtimers Club Oldtimers Club Twitter Oldtimers Club Facebook